Koppning är en gammal metod som använts i tusentals år i Kina och i Antikens Grekland. För dig som inte vet vad koppning är vill jag beskriva kort om vad det går ut på.

Kopporna pumpas ur på luft och bildar ett undertryck mot huden. Så det blir en omvänd massage där huden lyfts upp istället för att pressas ner.

Gammal läkekonst för behandling av stela muskler

Metoden att använda koppar av glas eller djurhorn har visat sig ha använts redan på Hippokrates tid i antikens Grekland (cirka 400 f.Kr ). Med ett undertryck sögs glaset eller hornet fast mot huden. På den tiden höll de på med sk. åderlåtning i samband med koppningen. Ett litet sår skrapades fram och med hjälp av kopplingen drog man ut en liten mängd blod.

Även inom den traditionella kinesiska läkekonsten förekommer koppning och med hjälp av koppar i glas, bambu eller plast har exempelvis rygg och nacke behandlats.

Runt slutet av 1600-talet kan man läsa att tekniken kommit till Frankrike och senare på 1700 talet till Sverige.

Koppning idag

Koppningen fungerar idag som ett komplement vid massage. Kopparna är oftast tillverkade av plast eller silikon och trycks fast på huden och förs fram och tillbaka över muskler. Det undertryck som skapas anses få fart på blodcirkulationen till musklerna och underhuden. Det finns även de som använder glas koppar som med en tändare värms och sätts på huden. De kan sitta där upp till några minuter. Det är då som blåmärken kan uppstå och en kliande känsla kan uppstå efteråt. Det är små kärl som brister på grund av trycket. Förhoppningsvis har en läkning satt fart och värken försvunnits.

Placeboeffekt eller ej

Behandlingsformen har använts i tusentals år i Kina och under antikens Grekland och är väl beprövad. Men att visa vetenskapliga studier som bekräftar att detta är en effektiv behandling är svårare. Det har utförts tester men det blir svårt att anta annat än att det även kan röra sig om en placeboeffekt. Att koppning skulle kunna rena kroppen och skapa läkning kan heller inte anatomin eller fysiologin förklara.

Välkommen att prova koppning vid din nästa massagebehandling.
Berätta om du är intresserad så lägger jag till lite koppning i behandlingen.

KLICKA HÄR

Tagged on: