0723283000 anna@mymikkel.se

Koppning

Hos mig kan du prova koppning om du vill. Det behöver inte leda till stora röd/brå ringar utan det beror helt på hur kopporna används. De kan sitta upp till ett par minuter eller så drar jag kopporna försiktigt över insmord hud. Det är en gammal metod som använts i tusentals år i Kina och i Antikens Grekland. För dig som inte vet vad koppning är vill jag beskriva kort om vad det går ut på. 

Kopporna pumpas ur på luft och bildar ett undertryck mot huden. Så det blir en omvänd massage där huden lyfts upp istället för att pressas ner. Se video nedan och hur väl blodcirkulationen kommer igång i området.

Nackmassage med koppning

Jag har använt koppning en hel del på nacke för att få fart på blodcirkulationen och tillsammans med massage och triggerpunktsbehandling så upplever jag att det har en god effekt.
Det blir verkligen som en omvänd form av massage där jag istället för att trycka lyfter upp huden.
När jag behandlar en stel nacke så är mitt största fokus alltid att få igång en god cirkulation i området och att kombinera olika massagetekniker för att lösa upp spänningar. Det kan vara att stretcha området, trycka med mina tummar eller pressa med armbågen lätt över det stela partiet för att långsamt se om det mjuknar. När det skapas utrymme och cirkulation så kommer läkningen igång.

Gammal läkekonst för behandling av stela muskler

Metoden att använda koppar av glas eller djurhorn har visat sig ha använts redan på Hippokrates tid i antikens Grekland (cirka 400 f.Kr ). Med ett undertryck sögs glaset eller hornet fast mot huden. På den tiden höll de på med sk. åderlåtning i samband med koppningen vilket innebär att ett litet sår skrapades fram och med hjälp av kopplingen drog man ut en liten mängd blod. 

Även inom den traditionella kinesiska läkekonsten förekommer koppning och med hjälp av koppar i glas, bambu eller plast har exempelvis rygg och nacke behandlats. 

Det var dock först på slutet av 1600-talet som man kan man läsa att tekniken kommit till Frankrike och senare på 1700 talet till Sverige.

Koppning idag

Det är inte så vanligt att jag bara använder koppning som en hel behandling utan mer som ett komplement till massagen. Jag har koppor som är tillverkade a plast men det finns även i silikon. De trycks fast på huden och förs fram och tillbaka över muskler. Det undertryck som skapas anses få fart på blodcirkulationen till musklerna och underhuden. Det finns även de som använder glas koppar som med en tändare värms och sätts på huden. De kan sitta där upp till några minuter. Det är då som blåmärken kan uppstå och en kliande känsla kan uppstå efteråt. Det är små kärl som brister på grund av trycket. Förhoppningsvis har en läkning satt fart och värken försvunnits.

Placeboeffekt eller ej

Att koppning skulle kunna rena kroppen och skapa läkning kan inte anatomin eller fysiologin förklara.  Det som är bra är att blodflödet kommer igång till området och det i sig är ofta positivt och leder till läkning.
Behandlingsformen har använts i tusentals år i Kina och under antikens Grekland och är väl beprövad. Men att visa vetenskapliga studier som bekräftar att detta är en effektiv behandling är svårare. Det har utförts tester men det blir svårt att anta annat än att det även kan röra sig om en placeboeffekt.

Välkommen att prova koppning vid din nästa massagebehandling. 
Berätta om du är intresserad så lägger jag till lite koppning i behandlingen.