Bindväven omsluter våra organ, kärl, fett och muskler. Den bör få ett större foku. Nu kan du boka bindvävsmassage hos myMikkel.

Bindväven omsluter våra organ, kärl, fett och muskler. Den bör få ett större fokus. Nu kan du boka bindvävsmassage hos myMikkel.

Bunden till skrivbordet?

10 Tips till er som sitter mycket still

från Anna Mikkelgaard Medicinsk massageterapeut maj 2016

Funderar vi någonsin över att det inte är ok ?

Att det faktiskt är väldigt farligt att sitta alltför länge. Att det klassas som farligare än rökning?
Men jag ser inga skyltar någonstans om att sitta dödar och hör ingen som ifrågasätter att jag sitter ner hela dagen.  Snarare förväntas vi sitta ner var vi än är. På kontoret, mötet, konferensen, bussen, bilen, flygplatsen, restaurangen , baren, hemma i soffan, i väntrummet och i skolan.

Sitter du länge still vid skrivbordet framför datorn?


Har du börjat uppleva ländryggsbesvär, strama hamstrings, strama vader, spänd nacke eller upplever du begränsad rörlighet. På din fritid går du till gymmet, löptränar, cyklar eller utövar annan fysisk aktivitet och kallar dig själv en aktiv person. Trots detta upplever du kanske besvär .

Tänk om det behövs mer ?


Att de långa stunderna vid datorn faktiskt inte går att kompensera med träning då och då.
Oftast är arbetsdagen ca 8 timmar och det är inte ovanligt med mer tids sittandes medan vi pendlar till och från jobbet.

Det stämmer , det behövs mer !


Vår bindväv som ger stöd åt våra organ, muskler, kärl, nerver och lymfsystem  har fått mer och mer fokus den senaste tiden. Bindväven älskar rörelse men den väntar inte för länge. Den vill ständigt vara i rörelse. Risken finns annars att bindväven stelnar till och torkar ut. Energin stagnerar och i kombination med att vi blir äldre och vår muskelmassa successivt minskar så ökar betydelsen av regelbunden träning.

Hur kunde det bli så här ?


Jo visst stämmer det att vi fått fler tv-kanaler, att datorer i varje hem ökat i antal, att allt fler sitter framför datorer , mobiler från morgon till kväll. Jämfört hur det var bara ca 50 år sedan så använde fler människor sina ben för att komma fram och tillbaka till jobbet , till fritidsaktiviteter och förmodligen så erbjöd arbetsdagen mer rörelse.

Hur vet du om din bindväv mår bra ?


Problem med bindväven yttrar sig oftast i problem med olika rörelser. Det stramar och kroppen känns stel och öm. Dels kan det bero på överbelastning vid träning men även psykisk stress påverkar och leder till muskelspänningar och försämrar blodcirkulationen och bindväven blir stram.

Här kommer mina 10 tips för mer rörelse

  1. Börja med att sträcka ut kroppen varje morgon så att faschians olika lager börjar glida bra mot varandra.

  2. Variera din arbetsställning helst varje halvtimme under dagen.

  3. Promenera under en paus. Gör lite stretchövningar för ben, armar och axlar.

  4. När telefonen ringer passa på att gå en runda medan du pratar . Om du har mobil telefon.

  5. Planera in en 5-10 min aktivitet under dagen . Exempelvis 10 min aktivitet vid 10 –tiden och sedan en gång till kl. 14:00.

  6. Drick mer vatten. Fascian binder vattnet i små blåsor.

  7. Varför inte ha möten där ni står upp eller där ni tar en promenad. Dessa möten kan hållas kortare och vara mer effektiva.

  8. Ha en stegräknare och sätt upp mål att gå minst 10 000 steg per dag.

  9. Var med i alla former av fysisk aktivitet med dina barn. Kasta frisbee, spela fotboll, fäst en basketkorg på väggen och spela basket eller gå ut med en hund. Finns säkert någon att hjälpa.

  10. Byt ut skrivbordsstolen mot en pilatesboll . Ett bra sätt att röra sig mer på kontorstid.

Bra träningskomplement för en bindväv i balans

YOGA

En väldigt bra träningsform är Yoga. Den hjälper till att balansera upp ensidighet oavsett om den beror på för mycket stillasittande eller annan idrott där man återkommande använder samma muskler. Yogan hjälper dig att öppna upp och sträcka ut de områden där energi stagnerat och bindväv torkat ut.

 

FOAMROLLING

Det går inte att förneka att en foamroller kan göra underverk på en stel bindväv. Investera i en och börja foamrolla inför och efter träningspass.

Det är inte alltid så behagligt, det kan göra väldigt ont. Men ge inte upp. Det är inte meningen att det ska vara skönt. Rulla insidan, mitten och utsidan av muskeln tills du hittar en öm punkt. Öka trycket på punkten genom att lägga din kroppsvikt på den och håll ca 30 sek. Det kommer att bränna och vara väldigt smärtsamt men räkna ner och andas.

MASSAGE


Som massageterapeut vill jag framförallt uppmana till att regelbundet boka in sig för massage eller föreslå att ni får en massör som kommer regelbundet och erbjuder massage på jobbet. Den svenska klassiska massagen är perfekt för att öka blodcirkulationen, lösgöra spänningar och med komplement som terapeutiska töjningar, triggerpunktsbehandlingar så kan flera vanliga bekymmer med stela leder och muskler läka. Jag har infört särskild bindvävsmassage som är effektiv vid senfästesinflammationer, ledproblem, fibromyalgi, idrottsskador, ärrbildning efter operation eller hållningsobalans.

Följ oss på Facebook  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.