0723283000 anna@mymikkel.se

Massage och Covid 19 (Corona)

Att få massage under virustider har aldrig varit problem förr och mitt råd har alltid varit att du som kund ska vara så frisk som möjligt när du får massage. Det sämsta är att ha något i kroppen som lurar för då brukar massage lätt utlösa ev förkylning eller annat. Känner man sig lite dålig så är det bra att avvakta med massage.
Med tanke på att det nu finns ett nytt Coronavirus som sprider sig snabbt så gäller det att vi är ännu mer försiktiga. Kom inte på massage om känner dig minsta lilla förkyld, då är det bättre vi hittar en ny massagetid.

Inkubationstiden

Viruset smittar inte under Inkubationstiden. Det är tiden från smittotillfället och när sjukdomen bryter ut. Det förekommer flera rykten som säger att sjukdomen smittar som mest under denna tid men det stämmer inte enligt de rapporter som Folkhälsomyndigheten följer.
Symtom kan vara väldigt lindriga och det är därför lurigt. Därför är det viktigt att stanna hemma vid minsta lilla symtom. Det kan nämligen börja som en väldigt mild förkylning och det är då som viruset smittar.

Avboka samma dag utan debitering

Eftersom jag härmed uppmanar alla att vid minsta lilla förkylningssymtom eller huvudvärk att stanna hemma så tar jag härmed bort min avbokningsmarginal. Det går bra att avboka samma dag utan debitering.

Hygien vid massage

Som massageterapeut tvättar jag mina händer länge med varmt vatten och tvål mellan varje kund. Efter varje behandling byts handduken ut och massagebänken desinficeras . Jag använder arbetskläder och skor som jag bara har i mitt massagerum och jag går inte till jobbet om jag känner mig minsta lilla sjuk eller har varit nära någon som är sjuk.
Det ska vara helt lugnt att besöka mig så länge vi båda är friska.
Så låt oss införa att även du som kommer utifrån tvättar / spritar dina händer innan massagen. Det står en flaska handsprit i väntrummet på Friskvårdshuset och jag har också inne i massagerummet.

Tvätta händerna ofta

För att undvika smittämnen är det bästa rådet att tvätta händerna ofta. Det är just på händerna som partiklar och smittämnen lätt fastnar. Sedan sprids det vidare när vi tar någon i hand. Så rådet är att tvätta händerna ofta och med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder.
Tvätta ALLTID händerna när du kommer hem efter att ha varit ute, före måltid, när du hanterar mat och efter varje toalettbesök.

Handsprit

När man läser på folkhälsomyndighetens sida så beskriv handsprit som något man kan använda för att skydda sig när man inte har tillgång till tvål och vatten.
Så undvik handspriten om du har möjlighet att tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten. Risken är annars att du inte helt skyddar dig mot alla partiklar och dessutom torkar ut din hud. Handsprit kan vara perfekt att ha till hands när du är ute och handlar och inte har möjlighet att tvätta dina händer. Tänk på att handspriten ska innehålla mer än 60 % alkolhol.

Håll ut och begränsa dina kontakter

Hur kan vi hjälpas åt och begränsa spridningen av viruset framöver och samtidigt må bra?
Här är några tips som jag plockat från Folkhälsomyndighetens hemsida.

• Träffa dina närmaste bara när alla är friska
• Träffas hellre utomhus och håll ungefär en armbågslängds avstånd till varandra.
• Träffa människor i mindre grupper
• Var noga med handhygienen. Tvätta händerna med
tvål och vatten innan ni ska fika eller äta tillsammans. Handsprit kan vara ett alternativ om tvål och
vatten inte finns tillgängligt.
• Placera stolar och bord så att avstånd kan hållas, även utomhus.
• Ta för vana att tvätta händerna, det första du gör när
du kommer hem.

Massage ska kännas tryggt

Beröring och massage är oerhört viktigt för att må bra. Det är min stora målsättning att hjälpa alla människor må bättre med massage. Massagen frigör flera hormoner som får oss att må bra och gör oss lyckligare och minskar oro. Dessa homon heter Serotonin, Dopamin och Oxytocin. Att många undviker att komma på massage är beklagligt och jag önskar att så många som möjligt hittar tillbaka igen och vågar komma på massage. Då syftar jag framförallt på alla som är över 70 år och förhållit sig till strikta riktlinjer om att minska sina kontakter.

Ta hand om varandra och välkommen på massage

KRAM ANNA MIKKELGAARD