Massage och immunförsvaret

Massage och immunförsvaret

Ökat välbefinnande och stärkt immunförsvar

Vad tänker du på när du hör ordet massage ?

Låter det som en skön spabehandling som du unnar dig lite då och då?

Eller ser du den som en behandlingsform som ger mängder av positiva hälsoeffekter?

Redan så tidigt som 3000 år fKr  finns fynd som visar att människor utfört massage och 400 år fKr utarbetade Hippokrates, läkekonstens fader i Grekland regler för hur massage skulle tillämpas.

Massagetekniken är en av de äldsta behandlingsformerna i världen och med förfinad mätteknik kan vi nu se vad som händer i våra kroppar på cellnivå.

Det är fascinerande det som händer i kroppen.

En studie från Kalifornien visar att flera positiva effekter blir mätbara redan efter 45 min klassisk svensk massage.
Studien som gjorts på en testgrupp av ca 30 studenter visar  att nivåerna av Cytokiner, Lymfycyter , Vita blodceller och Cortisol hade förändrats efter massagebehandlingen.

De ökade nivåerna av Vita blodceller minskade deltagarnas nivåer av Cytokiner. Cytokiner produceras ofta som svar på en infektion och de påverkar vår hjärna  och triggar sjukdomstillstånd som feber och trötthet. Man kan skylla Cytokinerna för minskad aptit men även illamående.

Med högre nivåer av Vita blodceller blir kroppen mer motståndskraftig för infektioner och eftersom massage påverkar blodcirkulationen så forslas detta försvar effektivt från ryggmärgen till övriga delar i kroppen.  Är ni intresserade av att veta mer så klicka på länken nedan och läs om studien.

Det är positivt att skolor börjat införa en stunds massage varje morgon för att skapa ro och minska stress. Företag börjar införa företagsmassage och patienter som ligger mycket still på sjukhus och även inom äldrevården ser man massage som ett värdefullt komplement till den traditionella vården.

Regelbunden massage ger goda hälsoeffekter

Detta kan du göra själv

Köp en foamroller och du kan få igång cirkulationen och massera en stor del av kroppen.

Be någon massera dig eller massera dig själv.  Massera i cirkulerande rörelser eller med långa svepande drag i hjärtats riktning.

Torrborstning är ett bra komplement som sätter igång cirkulation.

Länk till studie >

Det finns massagetider att boka  på www.mymikkel.se
Några kvällar i veckan finns jag hos Ecoface i Mörarp

Gratis massage demo gäller för företagsmassage.
Förebygg besvär och boka ett massageprogram på jobbet. Jag kommer regelbundet och erbjuder massageterapi. Klicka på länken och anmäl ert intresse.

 

Tagged on: