Triggerpunkt berör alla som är intresserade av hälsa och välmående och ni som utövar massage och kroppsterapi. Punkter som berörs är alla former av medvetna, hållbara och hälsosamma val i livet. Val som får oss att uppnå en ny nivå av välmående och glädje.

Håll utkik den sista torsdagen i månaden för då kommer Månadens Triggerpunkt från myMikkel, Ett företag som erbjuder massage på jobbet.
Jovisst det finns en annan betydelse av Triggerpunkt och tyvärr är den betydligt vanligare och kan dyka upp här och var på våra kroppar men vanligt är i axlar och nacke. 

Triggerpunkt

Den känns med fingrarna som en knuta eller ett spänt band och när någon trycker på den så smärtar det lokalt eller på ett helt annat ställe.
Punkten uppstår när muskeln blir överansträngd och befinner sig i ett ständigt spänt läge. En skyddsmekanism gör att muskeln drar ihop sig. Den förkortas och det bildas en förtjockning eller knuta = En triggerpunkt

Största orsakerna till att triggerpunkter är:
1. Stress
2. Statisk belastning
3. Inaktivitet

 

Men de kan även uppstå av andra orsaker som:
1. Muskelbristningar
2. Kyla/drag
3. Näringsintaget
4. Hormonförändringar / sjukdomar
Så här förebygger du Triggerpunkter

REGELBUNDEN MASSAGE
Låt en massageterapeut knåda musklerna så att slaggprodukter som ansamlats forslas bort eller låt någon vän / partner göra jobbet eller prova massera dig själv på ställen som känns ömma.

TRÄNA
Rör på din kropp för att motverka stelhet och få igång blodcirkulation som ger syre till musklerna.

STRETCHA
Genom att dra ut muskler så inaktiveras triggerpunkter och ökar blodcirkulationen.
Testa gärna yoga, boka tid med en PT eller få tips från din massageterapeut.

HÅLLNING
Görs ovanstående regelbundet så minskar uppkomsten av triggerpunkter och som bonus får du en bättre hållning som i sin tur förebygger spända muskler och uppkomst av nya triggerpunkter.
Med massage på jobbet kan dessa triggerpunkter behandlas.
Det behövs inga kirurgiska ingrepp eller mediciner. En manuell metod som kallas pressur och töjning av muskeln används. I kombination med värme och stretch försvinner knutorna successivt.

Anna Mikkelgaard

Medicinsk massageterapeut