Punkter som strålar eller gör ont

Jag tycker det är fascinerande med dessa ömma punkter och letar gärna upp dem när jag masserar mina kunder. Ibland strålar de ut på vissa ställen och ibland är det bara lokalt ömt.  
När jag drar med fingrarna över muskelfibrerna upptäcker jag ibland spända band, det känns hårt och stelt och inte så elastiskt. Ett tryck på dessa områden ömmar och om det dessutom skapas en strålande smärta ut till olika delar så rör det sig om en triggerpunkt.  Det kan göra väldigt ont men får inte göra så ont att den som får massage ligger och spänner sig. Ibland kan det ta upp till 1-2 minuter innan smärtan klingar av. De vanliga ställena jag hittar triggerpunkter på är i nackens muskler och de orsakar ofta huvudvärk medan de som upptäcks mellan skulderbladen ger smärta ut i armen och ner i fingrarna. Triggerpunkter i sätesmusklerna ger ischiasliknande smärta som strålar ner i benet.

För att ytterliggare beskriva fenomenet Triggerpunkt / Muskelknuta har jag letat runt bland olika vetenskapliga sidor inklusive Wikipedia och kommit fram till föjande förklaringar.

Beskrivning av en triggerpunkt

En triggerpunkt är ett omtvistat begrepp för muskelknuta och anses vara en vanlig orsak till muskelsmärtor. En triggerpunkt kan beskrivas som en isolerad muskelspasm som utgör en liten fläck av muskelvävnaden. Det som sker är att den lilla fläck av muskelspasm slår av sin egen blodtillförsel, vilket irriterar ännu mer och en ond cirkel skapas.
En triggerpunkt förhindrar en fullständig förlängning av muskeln och gör så att den försvagas.

Begreppet lanserades 1942 av den amerikanska läkaren Janet Travell som definierade triggerpunkter att ha följande karakteristika:

  • Smärta kopplad till en specifik punkt i fascia eller skelettmuskulaturen som inte var kopplad till någon akut inflammation eller dylikt
  • Triggerpunkten känns som en knuta eller band i muskeln och den kan vid tryck ge upphov till en så kallad “local twitch response”
  • Tryck på punkten genererar en lokal smärta och/eller smärta i en annan zon, så kallad refererad smärta
  • Smärtan kan inte förklaras av neurologiska undersökningar.

Orsak till triggerpunkt

  • Överbelastning av muskeln, ex långvariga eller repetitiva rörelser
  • Direkt trauma i muskeln
  • Hållningsfel

Så behandlar jag triggerpunkter

Triggerpunkter masserar jag samt applicerar ett tryck som ligger runt en sexa-sjua i smärtgräns på en tiogradig skala och när smärtan avtar då släpper jag trycket och fortsätter massera runt området. Som avslutning kan jag sätta kinesiologitejp som smärtlindring och skapa  förlängd effekt efter massagen då det även skapar cirkulation till området. Att stretcha muskeln är också ett effektivt sätt.